Aktualności
2018-11-15
WYCIECZKA DO GMINY ŻYDOWSKIEJ W POZNANIU
[ czytaj więcej ]
2018-11-12
WYCIECZKA KOŁA TURYSTYCZNEGO IM. KAZIMIERZA NOWAKA DO MUZEUM POWSTAŃCÓW WIELKOPOLSKICH
[ czytaj więcej ]
2018-11-12
Szkolny konkurs „Estetyczna klasa”
[ czytaj więcej ]
2018-11-12
SZKOLNE OBCHODY SETNEJ ROCZNICY ODZYSKANIA PRZEZ POLSKĘ NIEPODLEGŁOŚCI
[ czytaj więcej ]
2018-11-12
Udział klasy 2B w ogólnopolskim projekcie " A może Polska"
[ czytaj więcej ]
2018-11-09
Wypiek rogali marcińskich
[ czytaj więcej ]
Aktualności z dnia 2013-11-19
SMAKI I AROMATY

Od września tego roku szkolnego włączyliśmy się do projektu "Smaki i aromaty" zorganizowanym przez Fundację Polskich Kawalerów Maltańskich - Pomoc Maltańska, finansowanym ze środków PFRON będących w dyspozycji Samorządu Województwa Wielkopolskiego, a bezpośrednim realizatorem zadania był Dom Pomocy Maltańskiej w Puszczykowie. Jego głównym celem była nauka samodzielnego przygotowywania potraw i przetworów typowych dla regionu wielkopolski. Uczniowie gimnazjum (klasa 1B) i szkoły przysposabiającej do pracy (klasy 1P i 3P) gotowali potrawy charakterystyczne dla powiatu obornickiego według przepisów pani Kazimiery Kuźniak. Były to: naworka, kwasitko, kasza z mięsem, szare jaja, pyry w mundurkach (z cebulką, rzodkiewką i olejem). Oczywiście nie mogło zabraknąć przetworów z warzyw i owoców, a były to: kompoty, musy, powidła, ogórki kwaszone i konserwowe, buraczki oraz fasolka. W sobotę 15 listopada grupa uczniów wyjechała do Domu Pomocy Maltańskiej w Puszczykowie na imprezę podsumowującą ten projekt. Dzięki temu mogli nie tylko zaprezentować przygotowaną kaszę z mięsem, ale również spróbować potraw z powiatów poznańskiego, rawickiego i złotowskiego. Dodatkową atrakcją był udział w konkursach związanych ze znajomością gwary poznańskiej oraz przygotowanie plakatu. Każdy z dumą i radością odebrał certyfikat udziału w projekcie oraz książkę kucharską z wydrukowanymi przepisami oraz zdjęciami przysłanymi przez uczestników. W poniedziałek 18 listopada zakończyliśmy projekt w naszej szkole prezentując na wystawie przetwory owocowo- warzywne oraz zapraszając całą społeczność szkolną do degustacji ziemniaków w mundurkach. Dzięki udziałowi w tym projekcie młodzież mogła samodzielnie przygotować potrawy, które pamiętają ich rodzice z czasów dzieciństwa. Dziękujemy Państwu Renacie i Wojciechowi Kucińskim za opłacenie mikrobusa, którym uczniowie dojechali na imprezę do Puszczykowa.

Elżbieta Ignaszczak


Galeria zdjęć

dodane przez A. Radzińska