Aktualności
2018-11-12
WYCIECZKA KOŁA TURYSTYCZNEGO IM. KAZIMIERZA NOWAKA DO MUZEUM POWSTAŃCÓW WIELKOPOLSKICH
[ czytaj więcej ]
2018-11-12
Szkolny konkurs „Estetyczna klasa”
[ czytaj więcej ]
2018-11-12
SZKOLNE OBCHODY SETNEJ ROCZNICY ODZYSKANIA PRZEZ POLSKĘ NIEPODLEGŁOŚCI
[ czytaj więcej ]
2018-11-12
Udział klasy 2B w ogólnopolskim projekcie " A może Polska"
[ czytaj więcej ]
2018-11-09
Wypiek rogali marcińskich
[ czytaj więcej ]
2018-11-09
PROJEKT-MY PASJONACI
[ czytaj więcej ]
Aktualności z dnia 2013-11-28
PIECZENIE PIERNIKÓW

Grudzień... wszyscy wiedzą, czym pachnie... nam przede wszystkim piernikami i choinką! Dlatego uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy, dziś podczas lekcji upiekli wspaniałe, pachnące pierniki. Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. Receptura nie jest i nigdy nie była skomplikowana. Głównymi składnikami są miód, przyprawy korzenne, mąka. Wyrobienie ciasta wymaga żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego gęstość i twardość. Z doskonałych pierników słyną miasta Kraków, gdzie pieczono tzw. „całuski”; Toruń, gdzie już w XVII w. receptury pierników były najściślej strzeżoną tajemnicą i Norymberga, gdzie do dziś produkuje się piernik bez mąki, na opłatku. Tradycję pieczenia pierników warto podtrzymywać nie tylko dla smaku, ale także dla dekoracji i zabawy – przede wszystkim dzieci. Polskie dom y przed świętami pachą piernikami, dlatego zachęcamy naszych kolegów z Niemiec do wypieku polskich pieników. Przygotowane pierniki ozdabiać będziemy podczas warsztatów kulinarnych w ramach projektu Comenius 13 grudnia. Już dzisiaj serdecznie na nie zapraszamy !

Zyta Czechowska, Elżbieta Ignaszczak


Galeria zdjęć

dodane przez A. Radzińska