Aktualności
2018-02-10
Tłusty czwartek i akcja Szkolnego Koła Caritas
[ czytaj więcej ]
2018-02-09
"Świat się kręci"
[ czytaj więcej ]
2018-02-02
Projekt edukacyjny „Śladami wielkich artystów… „
[ czytaj więcej ]
2018-01-30
Koncert kolęd 2018
[ czytaj więcej ]
2018-01-26
"Mój Mały Przyjacielu" - owocowo - warzywnie.
[ czytaj więcej ]
2018-01-24
Warsztaty cukiernicze
[ czytaj więcej ]
Aktualności z dnia 2014-11-19
PODSUMOWANIE PROJEKTU "SMAKI POLSKI"

W poniedziałek 17 listopada w naszej szkole odbyło się podsumowanie projektu "Smaki Polski". Projekt ten realizowaliśmy we współpracy z Domem Pomocy Maltańskiej w Puszczykowie a brali w nim udział uczniowie następujących klas: 6Bs, 1Bg, 2Bg, 3Bg, 1P i 2P. Podczas lekcji funkcjonowania osobistego i społecznego, techniki i przysposobienia do pracy młodzież przygotowywała różnorodne potrawy z regionu Wielkopolski i Śląska: - klopsy, ziemniaki, surówka, kompot, - jajka sadzone, ziemniaki, buraki, - golonki zapiekane z kapustą z grzybami, - naleśniki z musem jabłkowym, - ajntopf, - rumpuć, - pyry z gzikiem, - placki ziemniaczane (plyndze), - ser topiony, - bułka poznańska oraz ciasta: - drożdżówki (szneki z glancem), - szarlotki, - tort urodzinowy a także przetwory owocowo - warzywne: - jabłka pieczone, - powidła śliwkowe, - mus jabłkowy, - dżem morelowy z dyni, - kompot z jabłek. W czasie warsztatów "Dbasz o zdrowie, jedz owoce i warzywa - witaminy" młodzież przygotowywała sałatki owocowe i surówki warzywne. Tak duża różnorodność przygotowanych posiłków i przetworów wpłynęła na zdobycie przez uczniów nowych wiadomości i umiejętności. W czasie podsumowania projektu "Smaki Polski" wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty przygotowane przez pracowników Domu Pomocy Maltańskiej w Puszczykowie oraz upominki dla klas. W ewaluacji (ankiecie ewaluacyjnej) uczniowie wyrazili aprobatę dla tego rodzaju przedsięwzięć i wyrazili gotowość do udziału w podobnych projektach.

E. Ignaszczak, M. Stanuch


Galeria zdjęć

dodane przez A. Radzińska