Aktualności
2018-09-18
„BARWY KUCHNI”
[ czytaj więcej ]
2018-09-03
Rozpoczęcie Roku Szkolnego 2018/2019
[ czytaj więcej ]
2018-08-01
Szkolny Zestaw Podręczników
[ czytaj więcej ]
2018-07-31
WIANKI NA WARCIE 2018
[ czytaj więcej ]
2018-06-30
Koncert Bartka Tecława
[ czytaj więcej ]
2018-06-30
Absolwenci 2018
[ czytaj więcej ]
Aktualności z dnia 2016-11-23
PREZENTACJA PROJEKTU "TARG SMAKU"

We wtorek 22 listopada 2016 roku uczniowie Gimnazjum im. ks. Jana Twardowskiego w Kowanówku z klas: 1Bg, 3Bg i 3Ag oraz Szkoły Przysposabiającej do Pracy im. ks. Jana Twardowskiego w Kowanówku z klasy 1P i 3P podsumowali udział w projekcie „Targ smaku” realizowanym we współpracy z Domem Pomocy Maltańskiej w Puszczykowie. Zaprezentowali dekoracje świąteczne wykonane podczas lekcji i warsztatów kulinarno – rękodzielniczych. Opowiedzieli o gotowanych potrawach z kasz i makaronów oraz przetworach owocowo – warzywnych, a były to:

  • krokiety z mięsa mielonego z kaszą gryczaną i warzywami, surówka z kapusty pekińskiej, buraczki z cebulką a na deser - placek z kaszką manną
  • zapiekanka z makaronu z serem mozzarella i pomidorami, surówki oraz deser w postaci kaszki manny z sokiem
  • gulasz drobiowy z warzywami i z kaszą jęczmienną a także deser bezowy z malinami
  • cukinia faszerowana mielonym mięsem z kurczaka i kaszą jęczmienną z dodatkiem sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów a na deser makaron z sosem truskawkowym i owocami
  • klopsy z kaszą gryczaną i surówką
  • pasztet z dyni, suszonych pomidorów i kaszy jaglanej
  • jabłecznik jaglany
  • papryka nadziewana kaszą jaglaną i mięsem
  • papryka nadziewana kaszą gryczaną i mięsem
  • ryba z kaszą jaglaną
  • sałatka jarzynowa z kaszą gryczaną
  • sałatka z makaronem
  • sałatka z papryką
  • zapiekanka z makaronem, sosem pomidorowym i serem
  • zapiekanka z makaronem, boczkiem i pastą pomidorową
  • makaron z białym serem
  • lasagne
  • carbonara
  • spaghetti
  • sernik z kaszką manną
  • kompot z jabłek
  • kompot ze śliwek
  • powidła śliwkowe
  • sałatkę z papryką.


Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie poznali sposoby przygotowania smacznych i zdrowych posiłków z różnego rodzaju kasz i makaronów a także poznali wartości odżywcze tych produktów. Wszyscy uczestnicy (32 osoby), odebrali certyfikaty potwierdzające udział w tym przedsięwzięciu. Zadowoleni z opanowanych umiejętności z ochotą zabrali się do przetwarzania skrzynki jabłek, które otrzymaliśmy na podsumowaniu projektu w Puszczykowie.

E. Ignaszczak, N. Jaworowicz, I. Lorenc,
M. Stanuch, K. Frąckowiak


Galeria zdjęć

dodane przez